Kategorijas
Aktivitātes Sadarbība

Kā šobrīd vislabāk atbalstīt Ukrainas tautu?

Kuldīgas novada pašvaldība pateicas ikvienam novada iedzīvotājam, kurš vēlas šajā sarežģītajā situācijā atbalstīt Ukrainas iedzīvotājus un viņiem palīdzēt. Mēs ļoti novērtējam jūsu iesaistīšanos un aktīvo rīcību! Pašvaldības vadība un speciālisti pastāvīgi ir ciešā saziņā ar valsts institūcijām un nevalstiskajām organizācijām, kas koordinē palīdzību Ukrainas iedzīvotājiem un bēgļu uzņemšanu Latvijā. Esam apkopojuši ieteikumus par to, kā šobrīd mēs visi varētu vislabāk atbalstīt Ukrainas tautu.

  • Saprotot vēlmi palīdzēt, tomēr aicinām nenodarboties ar pašdarbību, dodoties uz Ukrainas robežu pretī bēgļiem. Bēgļu uzņemšana valstī norisināsies centralizēti un organizēti. Braukt pretī uz robežu iesakām tikai tad, ja esat iepriekš sazinājušies ar konkrētiem cilvēkiem, kurus plānojat nogādāt Latvijā. Arī tad, ja braucat pēc saviem radiniekiem, draugiem vai vēlaties palīdzēt braucot, lūgums pieteikties, lai var koordinēt transportu un netiek radīti sastrēgumi: https://ej.uz/TransportscilvekiemnoUkrainas.
  • Ziedot.lv kopā ar valsts institūcijām koordinē ziedojumu vākšanu, lai par saziedoto naudu iegādātos un ar speciālu humānās palīdzības transportu Ukrainā nogādātu degvielu, pirmās palīdzības preces un citas lietas, kas tur patiešām ir nepieciešamas. Tāpēc aicinām ziedot naudu akcijā “Ukrainas cilvēkiem!”, zvanot uz labdarības tālruni 90006086 vai portālā ziedot.lv. https://www.ziedot.lv/ukrainas-cilvekiem-4203.
  • Cilvēki, organizācijas un uzņēmumi, kas gatavi palīdzēt jebkādā veidā – dzīvesvietas, apģērbs, pārtika, psiholoģiskais atbalsts – aicināti aizpildīt anketu: https://ej.uz/AtbalstscilvekiemnoUkrainas
  • Paldies tiem novadniekiem, kuri jau ir aizpildījuši pašvaldības anketu par iespēju un vēlmi uzņemt Ukrainas iedzīvotājus un sniegt palīdzību! Anketa atrodama https://ej.uz/pasvaldibas_anketa_UA , to var aizpildīt joprojām.
  • Visa informācija latviski, ukrainiski un angliski par ierašanos Latvijā no Ukrainas – Iekšlietu ministrijas kanālos.
  • Visa informācija cilvēkiem no Ukrainas (t.sk. arī Latvijas iedzīvotājiem iespēja pieteikt atbalstu) vienuviet: https://www.palidziukrainai.lv
  • Neskaidrību gadījumā var zvanīt uz informatīvo tālruni 27380380.
  • Patvēruma meklētāju koordināciju un reģistrāciju Kuldīgas novadā veiks Pašvaldības policija, tālrunis 28881288. Aicinām sazināties, ja ir jautājumi vai ir informācija par bēgļu ierašanos Kuldīgas novadā.
  • Bēgļu uzņemšanā Kuldīgas novadā līdzdarbosies arī Kuldīgas Demokrātijas kvartāla https://www.facebook.com/DemokratijasKvartals aktīvisti.
  • Saeima ir pieņēmus par steidzamu atzīto Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumu. Likums paredz sniegt atbalstu Ukrainas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā Krievijas Federācijas izraisītā bruņotā konflikta dēļ, kā arī vispārēja atbalsta sniegšanai Ukrainas sabiedrībai. Valsts līdz 90 dienām nodrošinās Ukrainas iedzīvotājiem primāri sniedzamo atbalstu – izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumus, kā arī pirmās nepieciešamības preces, paredz likums. Tāpat Ukrainas iedzīvotājam paredzētas tiesības saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. Plašāk lasiet: https://www.saeima.lv/lv/aktualitates/saeimas-zinas/30696-saeima-pienem-likumu-ukrainas-civiliedzivotaju-atbalstam
  • Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sniegs darba atrašanas atbalstu Ukrainas kara bēgļiem. Vakances NVA darba devēji var pieteikt:
  • reģistrējot patstāvīgi NVA CV un vakanču portālā (https://cvvp.nva.gov.lv/#/pub/);
  • jebkurā NVA filiālē vai klientu apkalpošanas centrā.

Kuldīgas novada pašvaldība ir pateicīga ikvienam, kurš ir gatavs iesaistīties! Informēsim par turpmāko kopīgo rīcību.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *